Nazovite nas: +385 91 911 0639 | E-mail: mygreenislandstory@gmail.com

fgvtour

  • GREEN ISLAND ŠOLTA: REST UP HERE
  • GREEN ISLAND ŠOLTA: REST UP HERE
  • GREEN ISLAND ŠOLTA: REST UP HERE
  • GREEN ISLAND ŠOLTA: REST UP HERE
  • GREEN ISLAND ŠOLTA: REST UP HERE
  • GREEN ISLAND ŠOLTA: REST UP HERE
  • GREEN ISLAND ŠOLTA: REST UP HERE

Maslinica


Maslinica je jedino naselje i luka na zapadnoj obali otoka Šolte. Sa južne strane uvale Maslinica prekrasan je pejzaž sa borovom šumom i skrivenim kamenim plažama a pred samom uvalom se nalazi arhipelag od sedam otočića. Na najvećem od njih Stipanskoj je u 5. i 6. stoljeću sagrađena starokršćanska bazilika a u srednjem vijeku benediktinski samostan čije ostatke možemo vidjeti i danas.

Maslinica se počela naseljavati 1703. kada je plemićka obitelj Marchi zatražila od mletačkog providura odobrenje za zasnivanje novog naselja i izgradnju dvorca sa obrambenim kulama za obranu od čestih napada gusara. Dvorac Martinis-Marchi danas je preuređen u luksuzni smještaj i restoran Conte Alberti. Oko baroknog dvorca gradilo se ribarsko naselje sa slikovitim kamenim kućama. Stanovnici su se bavili uglavnom ribolovom i poljoprivredom, dok se danas okreću sve više ugostiteljstvu.

Kao turističko odredište Maslinica je zanimljiva ljubiteljima prirode, prirodnih plaža i čistog mora. U zadnje vrijeme često je posjećuju biciklisti, veslači, nautičari kao i ljubitelji ronjenja, športskog ribolova i lova.

Danas je Maslinica atraktivna turistička meka, a dobila je nacionalnu nagradu kao najbolje turističko mjesto do 1.000 stanovnika na Jadranu. Ovdje će te doživjeti najljepše zalaze sunca na otoku. Nautičare privlači jedna od najljepših sidrišta Jadrana - uvala Šešula koja se nalazi tik uz Masliničku uvalu. Uz rub uvale rade u sezoni dva restorana sa izvrsnom ponudom ribe, do kojih ćete iz mjesta morati šetati dvadesetak minuta. U samom centru mjesta nalaze se još 4 restorana u kojima se nudi riba i meso sa roštilja ili "ispod peke", ali i poneko od tradicionalnih šoltanskih jela.

Sezona kupanja traje od početka maja do Svi Svetih (31.10.). Kupat će te se i sunčati najrađe na šljnčanoj plaži Punta u Teplom Boku. Birati možete još između brojnih skrivenih plažica ili kamenih platoa na otočićima Saskinji ili Polebrnjaku. Nakon sezone povlače se stanovnici Maslinice u okolnje maslinike, na berbu maslina. Doživite s njima berbu maslina rukama na tradicionalan način!

Za kajakaše je interesantna vožnja oko 7 otočića ispred Maslinice ili do obližnjih čarobnih uvala, a za bikere ili jogere brežuljci oko Maslinice sa blažim, ali i strmijim stazama ili vožnja asfaltom do starih sela u unutrašnjosti otoka.

 

      ... enjoy watching the great video with awesome impressions of the island!  Discover ŠOLTA!

...

Pregled ponude

Nečujam


Nečujam je najmlađe mjesto na otoku Šolti i po mnogima najljepša uvala otoka. Zapravo je to niz uvala: Bok Supetra, Šumpjivina, Podkamenica, Maslinica, Tiha, Bok od rata, Piškera i Supetar.  U njima su manje kuće, brodovi i plaže. Ukupno su duge 1,8 km i široke do 1,2 km. Nečujam se nalazi na sjevernoj strani otoka, a od Splita ga dijeli nepunih 9 milja prekrasno plavog Jadrana.

Prvo što ćete uočiti u Nečujmu je velika šljunčana plaža sa bistrim morem i gusta borova šuma koja daje izvrstan hlad za vrijeme ljetnih vrućina.  Priroda se pobrinula da je svaki dio ovog mjesta i uvala koje mu pripadaju pravi mali raj za kupanje i odmor.

U mjestu se smjestila i jedina zatvorena diskoteka na otoku koja je zadržala obilježja pravih popularnih diskoteka – velike disco kugle, svjetlosni i dimni efekti, te odlična i opuštena zabava za mještane i goste sa svih dijelova otoka.  Upravo tu su se desila mnoga prijateljstva i prve ljubavi pa gotovo da nema gosta ili mještanina koji nema posebna sjećanja na ovo mjesto. 

U 4. stoljeću car Dioklecijan koji je živio nedaleko u svojoj palači (današnjoj jezgri Splita) rabio je najmanju uvalu u Nečujmu kao svoj ribnjak. Zato je toj uvalici i danas ime Piškera, a ruševine su još uvijek tu, na dnu mora. Tada je Nečujam od Splita bio udaljen 7 do 8 sati veslanja, a danas je to svega 15 - 20 min brzim brodom. Još od tog vremena Nečujam je ostao samo mjesto za odmor, ne za rad.U XIV. stoljeću u uvali Piškera podignute su solane iza kojih je ostalo ljekovito blato. Iz XV. stoljeća je ruševina srednjovjekovne crkvice Sv. Petra. Uz crkvu se nalazi kuća, nekad vlasništvo splićanina Dujma Balistrilića, gdje je boravio i Marko Marulić, no gusarski napadi primorali su ga da se ponovo vrati u Split. Nakon Marulićeve smrti, u Nečujam sa Hvara dolazi i Petar Hektorović koji ga opisuje u svom najpoznatijem djelu ''Ribanje i ribarsko prigovaranje''.

No jedna stvar kroz stoljeća ostaje nepromijenjena, a to je naziv samog mjesta "Nečujam". Latinski naziv Vallis surdaili "gluha uvala" dolazi iz same veličine nečujamske uvale, koja je u stanju svaki zvuk sakriti i pretvoriti ga tek u sitni šapat.

 

   ... enjoy watching the great video with awesome impressions of the island!  Discover ŠOLTA!

...

Pregled ponude

Donje Selo, Srednje Selo


Na sjeverozapadnom rubu Srednjeg polja smjestilo se malo, izgledom za dalmatinske otoke i mediteran, karakteristično mjesto Donje Selo. Tragove života na ovom području nalazimo još u antici i to na području uzvisine Gradine gdje su pronađeni zidovi pravokutne građevine sa podnim mozaikom.
Kako se mjesto nalazi na samom rubu ceste koja povezuje Maslinicu sa zapadom otoka, te kroz njega prolazi cestica koja vodi do prekrasne uvale Donja Krušica mještani su se osim zemljoradnjom bavili i ribarstvom. Danas je Donja Krušica malo turisitčko mjesto koje sve godine broji sve više turista.

Srednje Selo, malo srednjovjekovno mjesto, smjestilo se uz cestu između Grohota i Donjeg Sela. Najmanje i danas najslabije naseljeno mjesto nekoć je bilo mjesto poljoprivrednika, maslinara i vinograda koji su svakodnevno obrađivali zemlju na šoltanskom polju koje se rasprostire ispod mjesta. Gusto raspoređene kamene kuće i napuštena stara škola govore o nekim prošlim vremenima kada je u ovom mjestu živio velik broj ljudi.

...

Pregled ponude

Grohote


Na rubu šoltanskog polja, na križanju ceste koja spaja dva najudaljenija mjesta na otoku, Stomorsku i Maslinicu, te vodi do luke Rogač smjestilo se naselje Grohote.

Najstarije i najveće mjesto na otoku oduvijek je baš kao i sada bilo gospodarsko i administrativno središte otoka iako su stanovnici pretežito bili vapnari, poljoprivrednici i ribari. Način života na otoku kroz povijest vjerodostojno je predočen u nekim scenama poznate hrvatske televizijske serije Velo misto čije je snimanje dobrim dijelom odrađeno upravo u Grohotama.

U uskim ulicama ovog mjesta odrasli su i neki od najpoznatijih hrvatskih slikara Eugen Buktenica, Marin Kalajzić, Dinko Sule i Vicko Buktenica.

 

 

 

 

 

 

 

 

     ... enjoy watching the great video with awesome impressions of the island!  Discover ŠOLTA!

...

Pregled ponude

Gornje Selo, Gornja Krušica


Gornje Selo, malo mjesto, tipičan primjer mediteranske arhitekture sa preko 100 metara nadmorske visine zaštitnički gleda na ostatak otoka. Zbog plodnog polja i blizine uvala na južnoj starni mještani ovog mjesta oduvijek su bili težaci, vinogradari, maslinari i ribari.

Danas su Goripojani tradiciju i poljoprivredu uspjeli pretvoriti u interesantnu turističku ponudu. Uspješna obiteljsko – poljoprivredna gospodarstva i uljara otvorena za posjete turista dio su jedinstvene ponude otoka, dopuštajući gostima Šolte da se upoznaju sa autohtonom šoltanskom vrstom vina, vrhunskim šoltanskim maslinovim uljem, proizvodima od domaćih maslina i probaju jela kojima su se hranili naši stari.

 

Gornja Krušica je malo ribarsko naselje sa starim kamenim kućama i novoizgađenim kućama u kojim se nudi privatni smještaj, nalazi na sjevernoj stani otoka Šolte u lijepoj uvali koja je otvorena prema istoku. Najbliže mjesto Gornjoj Krušici je Stomorska do koje se može doći cestom i morem. U naselju je mala lučica u kojoj su brodovi lokalnih mještana. U naselju nema ugostiteljskih objekata ni trgovine pa ukoliko želite provesti odmor u nekom od apartmana u Gornjoj Krušici možete računati na oazu mira i predivne prirode.

 

 

...

Pregled ponude

Donja Krušica


Donja Krušica je malo ribarsko naselje smješteno u uvali na sjevernoj strani Šolte.

Do Donje Krušice dolazi se uskom cestom iz Donjeg Sela, do kojeg se može doći pješice ili automobilom. U naselju je i mala plitka lučica popunjena ribarskim brodicama mještana. U naselju nema trgovine ni ugostiteljskih objekata.

Mjesto je idealno za turiste koji su u potrazi za autentičnom arhitekturom ovoga dalmatinskog otoka ili pak za očuvanom divljinom, pa ukoliko želite provesti odmor u nekom od apartmana u Donjoj Krušici možete računati na oazu mira i predivne prirode.

...

Pregled ponude

Stomorska


Stomorska je prvo naselje stanovnika Šolte na obali (17. st.), i ima još i danas šarm i idilu ribarskog i pomorskog mjesta, što se naslućuje po originalnim kamenim fasadama zgrada u staroj jezgri mjesta. Očuvane u priličnom broju, mnoge sa puno ljubavi restaurirane, poredane su u nizovima oko stomorske uvale.

Ovdje se događaji odvijaju svojim vlastitim usporenim ritmom. Čak ni ljeto sa brojnim gostima izgleda da na tome ništa ne može promjeniti. Jer se i gosti rado predaju ovom opuštenom suživotu generacija. Riva je pregledna i domaći će ljubazno uzvratiti jutarnji pozdrav pridošlih lica.

Čak i kad postane živo i šareno u Stomorskoj od proljeća do jeseni, i kad se jahte i jedrilice nanižu uz rivu, svako će naći za sebe mjesto prema svojoj želji za šetnju, promatranje ili odmor. Sasvim opušteno dočekat će nautičari, domaći, gosti i posjetioci svi zajedno prve jutarnje sate.

Iako ribolov danas više predstavlja hobi nego profesiju, ljubav prema moru osjeća se u svim porama svakodnevnice stanovnika Stomorske. Tako se male ribarske brodice ljuljaju na valovima cijelu godinu, pored velikih usko privezanih jahti u ljetnim mjesecima.

Nekad se čini da je stalo vrijeme, ili barem da ne igra nikakvu važnu ulogu. Ljudi se raduju jednostavnim blagodatima života, što je naravno zarazno i čemu se ni sami nećete želit oduprijeti.

Nasuprot svojoj preglednoj veličini pruža Stomorska sve što je potrebno u svakodnevnom životu, domaćem i gostu. Dvije male trgovine, pošta, desetci restorana, beach bar, najam bicikla i skutera, teniski teren na otvorenom sa rasvjetom, škola ronjenja, izleti brodom po Vašoj želji.

Gotovo cijela obala Stomorske mogla bi se nazvati plažom, tako da nećete imat problema čak i pješice naći Vaš mali privatni kutak. Na interesantnim ravnim stijenama ili na šljunčanim plažama. Kupanje i ronjenje ovdje su prvoklasni užitak, zahvaljujući prozirnosti i čistoća mora.

 

     ... enjoy watching the great video with awesome impressions of the island!  Discover ŠOLTA!

...

Pregled ponude

Rogač


Rogač je glavna luka na otoku i zapravo spoj tri manje uvale: Kašjun, Banje i Rogač. Uvala Kašjun je smještena zapadno od pristaništa. Idealna je za goste željne privatnosti i tišine, a predivna šuma pruža hladovinu u vručim ljetnim danima. Velika šljunčana plaža, Euroclub te mnoštvo zabavnih aktivnosti na moru pretvaraju uvalu Banje u veliku ljetnu igraonicu za djecu. Uvala Rogač je središnja uvala i u njoj se nalazi pristanište za trajekte i katamaran. Tu se smjestilla i charter baza te velika centralna plaža. U vrijeme dolazaka i polazaka trajekata, posebno ljeti, Rogač je prepun gostiju i mještana koji žure na svoje destinacije. U Rogaču se nalazi i jedina benzinska postaja na otoku te lučka ispostava.

Zahvaljujući predivnoj prirodi, plažama, poziciji i odličnoj prometnoj povezanosti, Rogač je postao destinacija sama za sebe. Idealan je ukoliko želite istraživati čitav otok tijekom svog odmora, a ipak u neposrednoj blizini imati predivne plaže sa kristalnim morem, prirodu i tišinu s obzirom da u mjestu nema ugostiteljskih objekata noćnog tipa. Nakon jutarnje kave i gužve oko trajekta, svratite do tržnice u Grohotama koje su udaljene samo dva kilometra.
Otiđite do lokalne agencije i odlučite što želite raditi taj dan – iznajmiti brodić, skuter, otići na izlet ili posjetiti neko obiteljsko gospodarstvo. Posjetite i zbirku etnografskih predmeta izloženu u kući Nikole Mateljana.

Mjesto Rogač je nastalo kao luka za Grohote koncem XVIII. stoljeća i u početku su postojale samo ribarske nastambe i konobe. Iz ranijih antičkih vremena na lokalitetu Banje pronađeni su ostaci rimske ''villae rusticae'' iz 3. – 4. stoljeća sa zidovima termi, ulomcima mozaika i grobovima. Na sjeverozapadnoj strani uvale uočeni su i zidovi u moru koji su vjerojatno pripadali antičkom pristaništu.
U XIX. stoljeću podignuta je u sredini uvale crkva Sv. Terezija Avilske, a nešto kasnije i ''kažela'' za dezinfekciju brodova i skladištenje ribarskih mreža. Pokraj XIX. stoljeća podignuta je i ladanjska zgrada obitelji Mladinov sa malim perivojem sa borovima. 1920. je osnovano i malo brodogradilište koje i danas vodi treća generacija obitelji.

 

     ... enjoy watching the great video with awesome impressions of the island!  Discover ŠOLTA!

...

Pregled ponude